Ga je mee op sociaal-circulaire roadtrip?
Circular Hub Brugge organiseert samen met VOKA en de Kortrijkse CICO Hub een roadshow rond circulaire economie in de regio Brugge - Kust.
De laatste jaren staat circulair ondernemen bij heel wat bedrijven hoog op de agenda. Om ondernemers te inspireren met good practices wordt een roadshow georganiseerd op vrijdag 10 november door de regio's Brugge en Kust.
Naast het inspireren van bedrijven, organisaties, (openbare) besturen,… inspireren met mooie circulaire (business)cases, maakt deze dagtripformule het voor de deelnemers ook prima mogelijk om gedurende die dag allerhande contacten te leggen en kennis uit te wisselen over nieuwe ontwikkelingen richting circulaire economie.
Ook is er veel aandacht voor circulair ondernemen met sociale impact. Rond dit thema zal Maatwerkbedrijf Footstep alvast heel wat inspiratie bieden.
Wat staat er op het programma?
Maatwerkbedrijf Footstep Brugge
Footstep is een maatwerkbedrijf uit Brugge met een 650-tal enthousiaste medewerkers en stelt mensen tewerk met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. Ze zijn toegewijd aan circulariteit, zoals het handpellen van dagverse Noordzeegarnalen voor Horeca, traiteurs en cateraars. Ook hergebruiken ze gerooide bomen voor padenaanleg en kiezen ze voor duurzame sloop in hun nieuwbouwproject. Bovendien centraliseren ze alle mise-en-place-werk en afwas voor evenementen in één keuken, wat externe restaurants en traiteurs dezelfde efficiëntie en voordelen biedt.
Verimpex Brugge
Deurmatten uit vliegtuigbanden? Ze worden in Brugge gemaakt! Het Brugse bedrijf Verimpex maakt kwalitatieve deurmatten op basis van recyclaten en nevenstromen. Zo wordt één van hun high-end producten vervaardigd uit vliegtuigbanden, aluminium en staalkabel. Deze matten gaan makkelijk 20 jaar mee en hebben zo een extreem lange levensduur. Samen ontdekken we hoe Verimpex circulariteit toepast en afstapt van het lineaire denken.
Vlaamse Yachthaven Nieuwpoort
In de tweede helft van de vorige eeuw werden massaal schepen en pleziervaartuigen gebouwd in polyester in plaats van hout en metaal. Veel van die pleziervaartuigen zijn nu aan het einde van hun leven en rijp voor de sloop. Cijfers voor Vlaanderen zijn (nog) niet voorhanden, maar in onze buurlanden circuleren daarover zorgwekkende cijfers: 25.000 slooprijpe schepen in Nederland, 50.000 in Frankrijk en in het Verenigd Koninkrijk. De Vlaamse Yachthaven van Nieuwpoort voert hiernaar nu onderzoek. Daarnaast verzamelen ze zelf zoveel mogelijk afgedankte boten en trachten die te recycleren en op te knappen.
Lunch
Ook korte keten projecten helpen mee om de ecologische voetafdruk van productie en consumptie te verlagen. Op de middagstop in Nieuwpoort ontdekken we het plaatselijke project Recht uit Zèè.
Mede door het aantrekken van de kleinschalige zeebaarsvisserij is de vismijn van Nieuwpoort erin geslaagd om zich staande te houden op de Belgische markt. In 2022 werd het project Recht uit Zèè gestart om de Nieuwpoortse visserij verder te ondersteunen en dagverse gevangen vis te promoten. De stad Nieuwpoort, de Nieuwpoortse vissers en 4 Nieuwpoortse visgroothandelaars sloten een samenwerkingsovereenkomst met een duidelijk doel voor ogen: de Nieuwpoortse gevangen vis rechtstreeks op de borden te krijgen van de Nieuwpoortse restaurants.
Acasus Veurne
Om tegen 2050 te evolueren naar een koolstofneutrale en klimaatbestendige samenleving, moeten nog heel wat inspanningen geleverd worden. Acasus, het kennis- en inspiratiecentrum voor duurzaam wonen, bouwen en renoveren wil hiertoe zijn steentje (pun intended) bijdragen. Bouwen? Verbouwen? Renoveren? Acasus is het eerste aanspreekpunt voor iedereen die nood heeft aan objectief advies over duurzaam bouwen. In het kenniscentrum maken we kennis met enkele West-Vlaamse voorbeeldprojecten en leren we bij over duurzame materialen, technieken en hun voordelen.
Concrete Circularity Center Veurne
Het Concrete Circularity Center is een open onderzoeks- en demonstratiecentrum voor circulair beton. In het adviesloket kan elke bouwprofessional terecht met vragen over circulaire betonmengsels, -toepassingen, -leveranciers… Als onderdeel van dit advies kunnen er in het in-house labo ook proeven uitgevoerd worden op innovatieve betonmengsels, in voorbereiding op certificatie.
Biopack Gistel
Wist je dat onze provincie een pionier in ecologische verpakkingen rijk is? Biopack startte in de jaren tachtig als het familiebedrijf Hoornaert Landbouwproducten, maar profileert zich reeds sinds 1993 als Biopack, pionier in ecologische, groene verpakkingen en als dé aanbieder van 100 % natuurlijk materialen. Het eerste product van Biopck was een papieren zakje, gevuld met stro dat als buffermateriaal werd gebruikt in sectoren zoals de elektronica- en farmaceuticasector. Dat het gamma van Biopack sindsdien flink uitgebreid werd, zien we in het Biopack inspiratiecentrum.
Praktische info
De circulaire missie gaat door op vrijdag 10 november. Vanaf 7.40 uur is er ontvangst met koffie bij Voka West-Vlaanderen te Oostkamp, O’Forty, Kapellestraat 138.
De bus vertrekt om 8.00 uur. Terug te Oostkamp ten laatste om 18.00 uur.
Prijs
Deelname aan deze circulaire roadtrip is gratis, maar vooraf inschrijven is verplicht en kan hier.
Vragen? marijke.boucique@voka.be of elke.renders@brugge.be
Deze Circulaire Roadtrip is een gezamenlijke organisatie van de 2 West-Vlaamse circulaire hubs: CICO-hub en Circular Hub Brugge en heeft de financiële ondersteuning van de Vlaamse overheid. De POM West-Vlaanderen staat mee in voor de communicatie.
VOORWAARDEN
Om privacyredenen geven we mee dat op dit event mogelijk beeldmateriaal wordt gecreëerd - in vorm van foto en/of film - dat nadien via mediakanalen kan worden gebruikt.
Kosteloos annuleren kan enkel per mail naar de genoemde verantwoordelijke en dit uiterlijk tot en met maandag 6 november. Bij laattijdige annulatie zijn we genoodzaakt een no-show-fee van € 75 te factureren voor catering- vervoers- en andere organisatiekosten.
Wanneer u onverwacht verhinderd bent, kan een collega steeds uw plaats innemen.