SOBO en WOK plukken fruit Brugse boomgaarden

SOBO en WOK plukken fruit Brugse boomgaarden

In het kader van het Europees project FLAVOUR hebben medewerkers van SOBO en WOK appels en peren geplukt in enkele boomgaarden van Stad Brugge.

aan de slag

September is de ideale maand om fruit te plukken. Stad Brugge heeft zelf een dertigtal boomgaarden, van kleintjes met enkele bomen, tot grote boomgaarden zoals deze aan het natuurcentrum Beisbroek of in het Chartreuzinnebos.  Niet alle boomgaarden worden jaarlijks geplukt, waardoor de appels uiteindelijk zelf van de bomen vallen en op de grond rotten. 

De stad Brugge is dit voorjaar ook gestart met een voedseldistributieplatform, FLAVOUR genaamd. Via dit platform worden voedseloverschotten bij winkels opgehaald en herverdeeld onder organisaties die voedselhulp aanbieden zoals Open Balie, of organisaties die maaltijden aanbieden zoals Sint-Pieters Eet. Op deze manier wordt voedselverlies vermeden en wordt de toegang tot gezonde voeding voor wie het financieel wat moeilijker heeft groter.

Ook appels die niet worden geplukt zijn in principe voedselverlies. Daarom werd dit jaar geƫxperimenteerd met het plukken van deze appels door organisaties in de sociale economie.

Medewerkers van SOBO en WOK hebben samen 500 ton appels geplukt in de boomgaarden aan Oud Sint-Jan, Beisbroek en Tempelhof. FLAVOUR verdeelde de eetappels en appelmoesappels onder verschillende organisaties en liet ook fruitsap persen. Ook de fruitsap werd verdeeld.

Het project wordt geƫvalueerd en de mogelijkheden om een groter aantal boomgaarden te laten plukken via sociale economie worde onderzocht.

Dat smaakt naar meer, vind je niet?

Een vraag of opmerking over dit artikel?