Sociaal-circulaire labo's gestart

Sociaal-circulaire labo's gestart

Binnen de Circular Hub Brugge zijn 2 labo's opgestart om nieuwe sociaal-circulaire businessmodellen te ontwikkelen.

Binnen de Circular Hub Brugge zijn 2 labo's opgezet, namelijk een labo Food en een labo ICT, om tot nieuwe sociaal-circulaire business modellen te komen.

Binnen het labo Food werken SOBO en het Brugse visproductiebedrijf MOWI samen aan de ontwikkeling van een ambachtelijke zalmkroket. Tijdens het verwerken van verse zalm bij MOWI ontstaan diverse nevenstromen. Om zoveel mogelijk reststromen in de voedselketen te houden en alsnog duurzaam te verwerken worden er nevenproducten ontwikkeld met de overschotten die niet meer geschikt zijn voor consumptie. Zo ontstond het idee om een zalmkroket te ontwikkelen. Stapsgewijs wordt er roadmap doorlopen, gaande van ontwikkeling receptuur, smaakverbetering, bite, ... tot analyse van de voedingsstoffen, houdbaarheid, duurzame verpakking en uiteindelijk de verkoop. Na afloop zullen de kennis en ervaringen verspreid worden binnen de voedingssector en wordt er vanuit de hub gezocht naar nieuwe opportuniteiten om met voedseloverschotten en voedselresten nieuwe vermarktbare producten te ontwikkelen.

Binnen het labo ICT ligt de focus op herstel en refurbishment van elektronica en specifiek PC-materiaal zoals servers en laptops. Binnen dit labo werken kringwinkel 't Rad en de vzw Brug-IT (een netwerk van IT-bedrijven) samen om de instroom van hardware te verhogen, de inhoud op die hardware correct te verwijderen en uiteindelijk kwaliteitsvolle tweedehands toestellen te koop aan te bieden in de winkels van 't Rad.

Met deze labo's wil de hub niet alleen aantonen dat circulair werkt, maar ook dat de sociale economie een ideale partner is voor circulaire ondernemers en er zodoende nieuwe circulaire jobs in de sociale economie kunnen gecreeƫrd worden.

Heb je ook een sociaal-circulair business idee? Laat het dan weten via hallo@circularhubbrugge.be. Sta je al wat verder, is je idee future proof maar kan je als circulaire starter extra ondersteuning gebruiken door experts en mentoren? Dan is het traject The Circular Kickstart wellicht voor jouw project een goede zet.

Volg ook zeker de website en de linkedin pagina van Circular Hub Brugge, want binnenkort komen er nog verschillende netwerkactiviteiten aan.

#sociaalcirculair

#circulairwerkt

#vlaanderencirculair