Van FLAVOUR naar De Voedselploeg
Het Brugse voedseldistributieplatform FLAVOUR wordt vanaf 1 oktober duurzaam verankerd binnen Ruddersstove, krijgt een uitgebreide regionale werking en kreeg een nieuwe naam: De Voedselploeg.
Eind 2018 stapte Stad Brugge als partner in het Europese project ‘FLAVOUR’ (voluit: Food surplus and LAbour, the Valorisation Of Underused Resources). Het resultaat werd een geïntegreerde samenwerking tussen Stad Brugge, Ruddersstove, ’t Sas en Europa met een distributieplatform dat voedseloverschotten van hoofdzakelijk supermarkten inzamelt. Deze voedseloverschotten worden op hun beurt in ’t Sas zorgvuldig gesorteerd en bezorgd aan organisaties die zich inzetten voor voedselhulp voor mensen met een beperkt inkomen. De Europese subsidies voor dit project lopen eind september af waarna de Vlaamse Regering ruim drie jaar financiële steun biedt.
Vanaf 1 oktober breidt de werking van het distributieplatform onder impuls van Werkkracht10 en de Vlaamse regering uit. Gemeenten Torhout, Jabbeke, Zedelgem, Oostkamp, Beernem, Damme, Zuienkerke, Blankenberge en Knokke-Heist zetten dan samen met Brugge de schouders onder ‘De Voedselploeg’, een langdurige samenwerking om de voedselophaling, de verdeling en het logistieke verhaal met de voedselbank in Kuurne en de FEAD (voluit: Fonds voor Europese hulp aan de meest behoeftigen) in de regio verder te consolideren. Ruddersstove neemt de concrete werking en de coördinatie van het distributieplatform voor haar rekening.
Deze regionale samenwerking betekent een 'ontzorging’ van de gemeenten en biedt zowel een ecologische en een efficiëntiewinst. De logistieke werking van De Voedselploeg vindt nu hoofdzakelijk plaats in ’t Sas en verhuist naar Ruddersstove eens de uitbreiding van het magazijn afgewerkt is.
Sociaal én ecologisch
Pablo Annys, schepen van Sociale zaken, Werk en Ondernemen en voorzitter van Werkkracht10:
Het project biedt twee sociale voordelen. Enerzijds is het voedsel een financiële besparing voor mensen met een beperkt inkomen op hun uitgaven. Zo werd in 2021 maar liefst 96 ton aan voedseloverschotten opgehaald. Anderzijds biedt het distributieplatform tewerkstelling voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt”.
Daarenboven is het een project dat resulteert in een daling van de CO2-uitstoot. Er werd in 2021 maar liefst 307,2 ton CO2 uitgespaard door voedseloverschotten te gebruiken in plaats van ze weg te gooien maar ook door het transport te doen met een elektrische bakfiets. Binnenkort wordt er ook een elektrische bestelwagen ingezet.
Kortom, het distributieplatform scoort op drie fronten met De Voedselploeg: het verminderen van voedselverlies, het bieden van voedselhulp én het creëren van sociale tewerkstelling.
meer info: www.devoedselploeg.be