Samen happy moments creëren

Samen happy moments creëren

Tadaaz, dat gespecialiseerd is in gepersonaliseerd drukwerk en geschenken, kiest resoluut voor samenwerking met lokale partners. Om boeketjes droogbloemen samen te stellen, doet het een beroep op doelgroepmedewerkers van maatwerkbedrijf Sobo in Brugge. Wij gingen in gesprek met Vanessa Verhelst, COO bij Tadaaz, en Nele Cappon, coach bij Sobo, over hun samenwerking.

Wat is Tadaaz?

Vanessa: “Tadaaz is een webwinkel met gepersonaliseerd drukwerk en geschenken. Voor bijzondere gelegenheden als een geboorte, huwelijk, feest, communie en Kerst kan je bij ons heel wat leuke producten personaliseren: geboortekaartjes, trouwkaarten, uitnodigingen voor een verjaardag, jubileum of voor een housewarming, originele communie-uitnodigingen en prachtige kerstkaarten. Daar horen ook gepersonaliseerde geschenkjes bij, zoals snoepzakjes, bellenblazers, zeepjes,… Zie ons maar als Specialist in Happy Moments’. Als West-Vlaamse familiale kmo zetten we in op kwaliteit en duurzaamheid. Daarom kiezen we voor lokale productie, in de regio Brugge.”

En wat doet Sobo?

Nele: “We zijn een maatwerkbedrijf waar zo’n 100 personen werken met verminderde kansen op de reguliere arbeidsmarkt. Onze diensten zijn vrij breed: van poetsen, schilderwerken, klussen en groenonderhoud tot catering en ons sociaal restaurant Het Paradijs. Het FIKS-team – wat staat voor ‘Flexibele Inzet voor Kwaliteit in Samenwerking’ – voert verschillende soorten opdrachten uit: blisters verpakken, etiketteren, sealen, zwerfvuil ruimen, brieven bedelen en het industrieel wassen van herbruikbare bekers voor festivals en andere evenementen. Onze grote sterkte is dat we enorm kort op de bal kunnen spelen.”

Hoe zijn Tadaaz en Sobo met elkaar in contact gekomen?

Vanessa: “Bij Tadaaz werken we al jaren samen met organisaties uit de sociale economie en sociale rehabilitatie. Vroeger waren dat bijvoorbeeld verschillende beschutte werkplaatsen en de gevangenis van Brugge. In de loop der jaren zijn daar ook andere organisaties bijgekomen die zorg bieden, zoals scholen voor kinderen met een visuele beperking en een vzw die zorgtherapie geeft aan psychiatrische patiënten. Zij komen in kleine groepjes bij ons werken. Maar sommige opdrachten zijn te groot of te complex. Daarom hebben we een paar jaar geleden voor het eerst een opdracht uitbesteed aan Sobo. Ondanks het feit dat dat heel last minute was, verliep dat zeer vlot. Enkele maanden geleden kwamen we hier opnieuw aankloppen.”

Wat doet Sobo precies voor Tadaaz?

Vanessa: “We hebben een tijd geleden een geschenkje gelanceerd met een combinatie van foto en een houten blokje met droogbloemen erin. Een groot succes, want de verkoop boomde. Maar het samenstellen van die boeketjes is zeer tijdrovend, zo tijdrovend dat we dat niet meer intern konden doen.”

Nele: “We overlegden over de manier van samenwerken, Tadaaz bezorgde ons voorbeeldboeketjes en er werd een werkinstructie opgesteld voor onze mensen, een soort visueel stappenplan. We zijn voorzichtig gestart, maar eigenlijk loopt het heel vlot.”

Vanessa: “We zijn gestart met 2 soorten boeketjes en voegen nu een derde model toe aan het gamma, een winterversie.”

Jullie zijn dus tevreden?

Vanessa: “Absoluut. We hebben natuurlijk al eens een opmerking gemaakt, bijvoorbeeld dat de doorns van de takjes verwijderd moesten worden, maar dat zijn slechts kleine werkpuntjes, die meteen aangepakt worden.

Door eenvoudigere, tijdrovendere taken uit te besteden, kunnen onze eigen medewerkers focussen op taken die meer kennis of ervaring vereisen. Het is ook een manier om flexibel te kunnen inspelen bij enorme seizoenspieken. De samenwerking past ook in onze visie duurzaamheid en inclusiviteit.”

Nele: “En voor onze mensen is dit een aangename opdracht. Het werk is niet belastend en voor de creatievelingen onder hen geeft het extra veel voldoening.”

Meer info:

www.tadaaz.be

www.sobo.be

www.paradijs.net